Gildedag bij Gilde Sint Joris in Hoogeloon.

Door: Lina van Rijssel.

Zondag 10 september was er een gildefeest bij Gilde Sint Joris in Hoogeloon.

Om 7.30 uur ging onze koning Harm van der Ven samen met Jos Beerens als plaatsvervangend Hoofdman naar Hoogeloon voor het bijwonen van een H. Mis in de Pancratiuskerk in Hoogeloon. Deze werd gecelebreerd door Mgr. Drs. A.L.M. Hurkmans, eredeken pastoor R. Kerssemakers en pastoor Harm Schilder.

De H. Mis met 3 Heren duurde 1½ uur, daarom werd de Eed van Trouw in de kerk afgelegd.

Daarna was de erewijn bij café  “Den Bakker”, aansluitend ook de koffietafel met een gekookt ei en warme worst.

Om 12.15 gingen de gilden zich opstellen voor de optocht door Hoogeloon voorafgegaan door St. Joris Showband en gesloten door Fanfare Wilhelmina allebei uit dit dorp. Wegens het extreem warme weer werd de route van de optocht ingekort en vond halverwege een drinkpauze plaats.

Ook hadden zich al gilden afgemeld of kwamen niet opdagen.

Ons gilde was vertegenwoordigd met 14 leden en 11 gingen na de optocht huiswaarts.

Na de massale opmars, de openingstoespraak en de vendelgroet begonnen de overige wedstrijden.

Ons gilde had vanwege het warme weer maar 3 schutters en deze vielen buiten de prijzen.

Ook het trommen en vendelen werd afgemeld.


Veteranenkoningschieten 2023 in Den Dungen

Door: Jos Beerens

Het is intussen traditie geworden dat op de laatste woensdag van augustus de woensdagmiddag veteranenschutters van de Dommelgroep gaan Koningschieten. Op 31 augustus was het dit jaar de beurt aan Den Dungen om dit te organiseren en er voor te zorgen dat de schutsboom met daarop de houten vogel klaar stond.

Onder bijzonder warme omstandigheden is er weer gestreden om te proberen een jaar lang de koningstitel te mogen dragen.

Hiervoor hadden zich 15 schutters aangemeld, waaronder door wedstrijdleider Henk Voermans door loting  de volgorde van schieten bepaald werd. Theo Klomp kreeg als aftredend koning als eerste de beurt. Ton Smits hield tijdens de wedstrijd zorgvuldig de volgorde met de al of niet rake schoten bij.

Doordat in het begin de “losse” stukken naar beneden kwamen, leek het er op dat het karwei redelijk snel geklaard zou zijn. Niets bleek minder waar: de romp was wel bijzonder taai. De maker Henk Maas van Den Dungen had boven op een vurenhouten blok  van ca 5 cm dik nog een laagje triplex gelijmd, hetgeen voor extra stevigheid zorgde.

Het lukte dan ook na ongeveer 3 uur schieten niet om de vogel klein te krijgen. Na 16 ronden met in totaal 240 schoten, waarvan ongeveer een derde part missers, zag het er naar uit dat het nog wel een tijdje kon gaan duren en werd daarom besloten om nu te stoppen en de volgende week verder te gaan.

Woensdag 6 september waren opnieuw 15 schutters present om het karwei af te maken.

Pas in de 6e ronde gaf de taaie knoest zich gewonnen: bij het schot van Leo Morren brak de intussen flink toegetakelde houten blok, die vervolgens bij het schot van Jos Beerens nog net bleef hangen maar zich bij het schot van Jo van den Boogaard gewonnen gaf en in zijn geheel naar beneden kwam. Hiermee was Jo voor een jaar de nieuwe koning van de veteranen schutters van de Dommelgroep.

Na de felicitaties in ontvangst genomen te hebben, kreeg Jo van Henk Voermans het, vorig jaar door Evert van Gelder geschonken, nieuwe konings-wisselschild omgehangen dat hij gedurende een jaar lang mag koesteren en van zijn naam voorzien.

Theo Klomp ontving nog een fraai  beeldje van een kruisboogschutter als blijvende herinnering aan zijn jaar lang koningschap.

De nieuwe koning mocht vervolgens het door Bert van Gemert ingezette “Lang zal hij leven” in ontvangst nemen, waar uiteraard  “unne tournee” tegenover stond.

Al met al waren het twee gezellige middagen, met dank aan medewerkers van het Dungense gilde voor de genoten gastvrijheid.

Vanaf woensdag 13 september beginnen de veteranen-schutters weer aan de nieuwe competitie 2023-2024, afwisselend in Boxtel en Liempde met de 1e wedstrijd op  het gildeterrein in Liempde.

Uitstapje Gilde Dames                         

Door: Mientje van Schaijk

Eerste woensdag van september onze gilde vrouwendag 2023.

Om 11.00 uur komen we bij elkaar bij Mientje. Door het prachtige weer kunnen we in een grote kring met 15 dames buiten zitten en genieten van koffie, thee en eigengemaakte appelcake. Irene beheert de kas en int ondertussen het afgesproken geldbedrag. Na de koffie nodig ik iedereen uit om binnen te komen naar onze bioscoop.

Via de computer laat ik foto’s zien van de afgelopen jaren van de onze vrouwendagen met vele uitjes en lekker eten. Ik leg van tevoren uit dat er veel gebeurd is in al die jaren en dat o.a. : de moeder van Laura, Petra, Addy en Ineke nog op foto’s staan. Tineke in andere periodes.

Al met al leuke herinneringen wat we allemaal gedaan hebben zoals o.a. schalen schilderen bloemstukjes maken, hortensia’s, schilderstukken met Jan Verhoeven, fietsen, emaillen bezichtigen, musea bezoeken, en heel lang geleden met solex rijden, en nog meer leuke momenten.

Om 1 uur gaan we weer naar buiten waar Willie ondertussen de lunch klaar heeft gezet.

We beginnen met een tomatensoep van verse tomaten uit onze kas. Iedereen riep dat het zo lekker was. Daarna lekkere broodjes met o.a. eiersalade en bieslook.

Ook van mijn eigengemaakte bramen- en druivenjam werd gretig gebruik gemaakt. Tijdens het eten wordt er gezellig bij gekletst. Om 2 uur komt Maria achterom aanlopen en maakt kennis met de groep. Maria zegt dat ze mijn zus is en een workshop komt geven maar zegt nog niet wat?

Om half 3 zijn we in het gildehonk waar we de deuren dicht houden voor de buitentemperatuur van 30°C

Binnen gaan we met z’n allen aan een grote tafel zitten en Maria legt uit dat we een mandala gaan maken. Zelf heeft ze mooie voorbeelden bij en geeft ons tips. We beginnen met papier en passer te tekenen. Het valt niet mee om een passende tekening te maken met een passer maar na oefening en geduld en nog extra uitleg komt er wat op papier.

En na uitzoeken van de kleurpotloden en inkleuren verschijnen er hele mooie tekeningen.

Iedereen was heel enthousiast en de middag vloog om, soms was het helemaal stil door de ijverige dames.

5 uur op de klok beginnen we wat op te ruimen zodat we ons honk netjes achterlaten.

Om half 6 worden we in het struifhuis verwacht, waar we buiten aan twee tafels op het binnen terras gaan zitten. En zoals met iedere vrouwendag afsluiten met lekker eten en een drankje, deze keer geserveerd door Imke.

Om half 8 gaat iedereen voldaan naar huis. Laura maakt nog een rondje Liempde omdat zij nog enkele dames thuisbrengt.

Het was fijn om deze dag te mogen organiseren.

De vraag wie volgend jaar? Is nog niet ingevuld.

Dames dank jullie wel voor de fijne dag samen.


Verbroederingfeest Boxtel, Esch en Liempde

Door: Kees van Loon

Op zondag 27 augustus heeft bij het Gilde Sint Antonius Abt in Liempde een verbroederingsfeest plaatsgevonden waaraan werd deelgenomen door het Gilde Sint Barbara / Sint Joris uit Boxtel en het Sint Willebrordus Gilde uit Esch.

Gilde Sint Willebrordus uit Esch.

Gilde Sint Barbara / Sint Joris uit Boxtel

In eerdere jaren waren alleen de Gilden uit Boxtel en Liempde van de partij, maar sinds de herindeling in 2021 valt Esch ook onder de gemeente Boxtel. Uiteindelijk is het gelukt om het Gilde uit Esch te betrekken bij deze verbroederingsdag.

Deze middag begint met een gezamenlijke opmars op het gildeterrein “AntoniusBleek” aan de Oude Dijk en het hijsen van de Gildevlag.

Na een welkomstwoordje door Hoofdman Wynand Bressers van het gastgilde geeft hij een cadeautje aan de andere Hoofdlieden in de vorm van een paar flesjes Sorghumbier, gebrouwen door de plaatselijke hobbybrouwer Daan Bressers.

Ook de Hoofdman van Boxtel biedt een cadeau aan in de vorm van een voetbal voor elke Hoofdman, waarop alle deelnemers hun naam kunnen zetten. Symbolisch zijn de parten van de bal bedoeld als verbinding tussen diverse maatschappelijke elementen en de namen als verbinding tussen de drie Gilden. Tevens een symbool voor een nieuw begin, in die zin, dat bij alle drie de Gilden een nieuwe Hoofdman is aangetreden. Op naar een nieuwe toekomst.

De Hoofdman van het Sint Willebrordusgilde uit Esch bood aan beide andere hoofdlieden een Bierpakket aan waarop een afbeelding staat van alle Gildeleden uit Esch. Een mooi idee.

Na een vendelgroet wordt er begonnen met het wedstrijd-gebeuren. Er wordt geschoten met de kruisboog, luchtbuks en handboog. De inzet is het Gemeentelijke wisselschild.

Voor de overige deelnemers is een Jeu de Boules competitie georganiseerd waarvoor ook een prijs beschikbaar is.

Via een bepaalde vooraf afgesproken formule wordt de winnaar bepaald bij de schietwedstrijden.

Er is dit jaar een nieuw wisselschild ter beschikking gesteld door de gemeente Boxtel. Het vorige wisselschild is definitief in het bezit gekomen van het Boxtels Gilde Sint Barbara / Sint Joris omdat zij dit driemaal hebben gewonnen binnen een periode van vijf jaar.

Ook de catering is goed verzorgd. De kleindochters van onze Deken-Rentmeester hebben hieraan een grote bijdrage geleverd, waarvoor onze dank.

Inmiddels is ook burgemeester Ronald van Meijgaarden gearriveerd. De wedstrijden lopen echter een beetje uit, vooral ook omdat er door het nieuwe puntensysteem door diverse schutters afgekampt moet worden.

Er wordt ook al begonnen met de barbecue zodat degenen die zich aangemeld hebben alvast iets kunnen eten.

Na deze enerverende wedstrijden kunnen de winnaars bekend gemaakt worden. Zo rond de klok van 19.00 uur is alles geregeld en kan begonnen worden met de uitreiking van de prijzen. Het nieuwe gemeentewisselschild wordt uitgereikt door burgemeester Ronald van Meijgaarden die speciaal voor deze gelegenheid zijn vakantie heeft onderbroken.

Graag tot een volgende keer.

Uitslagen verbroederingsfeest 27-08-2023

 

Gilde St Antonius Abt Liempde/St Barbara & Sint Joris Boxtel/St. Willebrordus Esch

Kruisboogschieten personeel

1e plaats Harm van der Ven                          Liempde               15 punten (kampen)
2e plaats Wynand Bressers                           Liempde               15 punten (idem)
3e plaats Theo Klomp                                    Boxtel                    14 punten (idem)
4e plaats Guus Eltink                                     Boxtel                    14 punten (idem)

Corpsprijs Kruisboog (Viertallen)

1e plaats               Liempde                            55 punten
2e plaats              Boxtel                               47punten
3e plaats               Esch                                 46 punten

Luchtbuks

1e plaats               Wynand Bressers             Liempde               29 punten
2e plaats               Frank van der Pasch         Esch                    28 punten (kampen)
3e plaats              Jack van Bragt                  Esch                    28 punten (idem)
4e plaats               Willie van Schaijk              Liempde               28 punten (idem)
5e plaats               Guus Eltink                       Boxtel                  28 punten (idem)

 

Handboog

1e plaats Henk Voermans                Boxtel                  25 punten
2e plaats Wynand Bressers             Liempde               24 punten
3e plaats Jack van Bragt                  Esch                    24 punten

Jeu de Boules

1e plaats Aswin Rutten / Henriette van Krieken

Wisselschild Gemeente Boxtel (7 beste schutters per Gilde):

1e plaats             Liempde               42 punten
2e plaats               Esch                    21 punten (hogere totaalscore)
3e plaats               Boxtel                  21 punten

Nieuw wisselschild voor de 1e keer in 5 jaar naar: Liempde.


Burgerkoning bij Gilde Sint Antonius Abt Liempde

Door: Kees van Loon

Op zaterdagmiddag26 augustus hebben wij bij het Liempdse Gilde Sint Antonius Abt voor de eerste keer in zijn bestaan een kruisboogevenement georganiseerd waarbij de titel “Burgerkoning” te verdienen viel.

Er zijn een twintigtal deelnemers die hiervoor in aanmerking wilden komen.

Dit evenement is georganiseerd om het Liempdse Gilde meer bekend te maken met de inwoners. Naast de ZomerAvondCompetitie die in de vroege zomer wordt georganiseerd en waar altijd heel veel belangstelling voor bestaat, is dit gebeuren ook een goede manier om het Gilde te promoten.

Na een welkomstwoordje door de nieuwe Hoofdman Wynand Bressers, die iedereen heel veel succes wenst, begint het schieten met de kruisboog op een houten vogel.

Sommigen hebben moeite, vanwege gebrek aan ervaring, om de vogel te raken, maar meestal gaat het goed.

Het weer werkt ook goed mee, bewolking en zon wisselen elkaar af, dus dat is ook goed in orde.

Echter is de vogel een taaie rakker en is niet van plan om spoedig de strijd op te geven. Het duurt vrij lang voor hij een krimp geeft. Na enkele uren tevergeefs op de vogel geschoten te hebben wordt besloten om deze een beetje te bewerken, anders zal het veel te lang duren voor hij valt.

Na deze ingreep duurt het niet lang meer voor de vogel zich gewonnen geeft, en na ruim 250 schoten waarvan een aantal missers, valt hij onder luid gejuich naar beneden.

De gelukkige winnaar is Jorn van den Heuvel die zich het komende jaar Burgerkoning van Liempde mag noemen.

Toevalligerwijs is hij ook de vriend van Vera, onze vendelier, zodat de Koningstitel dicht bij huis blijft.

Voor deze speciale gelegenheid heeft Nol van Kemenade een houten kunstwerk vervaardigd in de vorm van een houten kroon met eraan bevestigd een drietal kleinere kroontjes. Deze worden telkens voorzien van de naam van de Burgerkoning. Dit kunstwerk krijgt een plaats in ons Gilde-onderkomen. De prijsuitreiking begint omstreeks 17.30 uur en de burgerkoning krijgt een zilveren medaille overhandigd door de Gildekoning Harm van der Ven. Ook is er een zuivelpakket beschikbaar gesteld voor de winnaar, aangeboden door Rian en René van der Linden van het bekende melkveebedrijf. Na deze feestelijke gebeurtenis wordt er nog een vendelgroet gebracht aan de nieuwe burgerkoning. We kunnen terugzien op een geslaagde middag die zeker voor komende jaren op de agenda geplaatst kan worden en als zodanig een traditie mag worden ter promotie van het Gilde.

Afscheid Roger van Laere als Hoofdman Gilde

Door: Kees van Loon

Nadat op 8 mei jl. Roger van Laere zijn taak als Hoofdman heeft neergelegd is er een nieuwe Hoofdman gekozen in de persoon van Wynand Bressers.
Omdat wij op een waardige wijze afscheid wilden nemen, is er op zondag 20 augustus een feestelijke bijeenkomst georganiseerd om hier invulling aan te geven.
Bij deze gelegenheid is ook echtgenote Ivon aanwezig. Wij komen omstreeks 11.00 uur in uniform bijeen in het Gildehonk aan de Oude Dijk, waar we worden ontvangen door de nieuwe Hoofdman.
Nadat we ter verwelkoming een kop koffie met gebak aangeboden hebben gekregen, opent Wynand deze bijeenkomst met een hartelijk woord van welkom aan alle aanwezigen, speciaal aan scheidend Hoofdman Roger van Laere en zijn echtgenote Ivonne, en ook aan de voorzitter en secretaris van “Het Dorpsberaad”, de heren Mark van der Laan en Bert van Ruremonde, en ook de voorzitter van de kring “Het Kwartier van Oirschot” Bert van der Staak en de secretaris Nina van den Heuvel zijn hierbij van harte welkom.
Vanwege deze speciale gelegenheid volgt hier de volledige tekst van onze Hoofdman:

We “’vieren” vandaag het afscheid van Roger als Hoofdman van ons gilde en daarom Roger, wil ik graag een woordje tot jou richten.
In 1984 stelde je binnen de stichting Kèk Liempt de vraag of het mogelijk zou zijn of er in Liempde een gilde heropgericht zou kunnen worden. Er was in Kasteren een Antonius kapel gebouwd en er was sprake van een herwaardering van de Gilden.
In oktober 1985 ging er een brief rond in Liempde. Het was een uitnodiging om een gildeavond bij te wonen. Jan Tooriaans zou een lezing houden over het functioneren van de Noord Brabantse gilden. Uit deze avond kwam een 3-tal geïnteresseerden, Toon van de Biggelaar, Jos Beerens en Jan v.d. Sande. Zij gaven aan mee te willen denken over een Liempts gilde. Op 12 dec 1985 was de eerste vergadering met jou Roger, als voorzitter van Kek Liempt, aan de leiding. 1,5 jaar later was de heroprichting een feit. 21 juli 1986. Het voorlopige bestuur: Roger als Hoofdman, Jos als Deken-Schrijver en Toon als Deken-Rentmeester. Voorlopig! Toon 11 jaar DR, Jos 30 jaar DS en Roger 37 jaar Hoofdman, noem dat maar voorlopig.
Na 2 jaar waren de tamboers en vendeliers geüniformeerd, op de teeravond van 1989 werd het vaandel ingewijd en konden alle gildebroeders de eed van trouw afleggen. Heb jij dat eigenlijk ook wel gedaan? Aan wie heb jij de eed van trouw afgelegd? Gezien jou staat van dienst zat het met die trouw wel goed!! Je bent 37 jaar Hoofdman geweest. In die 37 jaar hebben we als gilde veel bereikt.
Oprichting, kostuums, attributen. De gildewei bij Janus, de schutsbomen, de schaftwagen en later het Teunis honk. We hebben 3 keer zo’n 1500 gildebroeder mogen ontvangen met het Liefdadigheidsfestijn, het vrij gildefeest en de kringdag van het Kwartier van Oirschot. Onze Deken rentmeester kon iedere keer een leuk bedrag bij schrijven op onze rekening.
3x hebben we een kringdag van de kring Dommelgroep georganiseerd.
We hebben gildebier laten maken en het Liempts bitterke en snevelke. Ja zelfs peperkoek met onze naam erop hebben we verkocht. Kaarten hebben we laten maken door Anita Schreuder en ook deze hebben we verkocht. Dit alles om voor onszelf iets aan te kunnen schaffen of om voor de Liempdse gemeenschap iets te kunnen doen.
We hebben het monument voor de ongedoopte, doodgeboren kinderen opgericht waarbij we veel sympathie gekregen hebben.
We hebben een gilde altaar met tableau met St Antonius Abt met 7 hoofdzonden laten maken en geplaatst achter in de kerk. Ook in de kerk hebben we het in memoriam tableau laten maken.
We hebben een nieuw gilde terrein gemaakt. We kregen een ‘vuilnisbelt’ en hebben daar een prachtig terrein van gemaakt met een evenzo prachtig Honk erop. Waar veel gildes jaloers op zijn.
Met ons 30-jarig bestaan hebben we een monument laten maken en opgericht in het centrum van ons dorp.
We hebben begrafenisrituelen opgesteld om op gepaste wijze afscheid te kunnen nemen van overleden gildebroeders en zusters, zo ook van Mevr. v Boekel-v Rumpt.
We nemen deel aan de Boeremèrt, we luisterden de eerste mis op van een neomist uit het dorp, we waren bij een doop, trouwerijen, parochiefeesten, we gingen mee naar de Mariakapel. We brachten een vendelgroet bij diverse jubilea. Er kon geschoten worden op Bloem en Tuin. 10 dagen lang was de schietkraam bezet.
We zijn onder jouw leiding, Roger, uitgegroeid tot een behoorlijk druk gilde wat zich goed heeft laten zien in de Liempdse gemeenschap. Jammer dat dat niet geleid heeft tot wat meer aanwas maar dat heeft zeker niet aan jou gelegen, dat is iets denk ik, dat aan de huidige tijd licht. Dat betekent niet dat we ons daarbij neer leggen.
Veel hebben we ook geleerd over de geschiedenis van Antonius, de kluizenaar. Hoe hij zijn erfenis schonk aan minder bedeelden en de woestijn in trok.
We hebben geleerd van de 3 Liempdse gilden, wat zij betekende en hoe zij teerden.
Nu je afscheid neemt van je Hoofdmanschap zal er veel veranderen binnen ons gilde. Er is een nieuwe hoofdman die het anders zal doen, die geen kennis heeft van de geschiedenis en dus niet kan vertellen over toen. Die niet de ideeën zal hebben die jij had. Maar die het op zijn eigen manier zal doen samen met onze gildebroeders en zusters.
Een woord van dank zijn we aan jou Yvon zeer zeker ook verschuldigd. De uren die jij alleen gezeten hebt, dat Roger weer iets voor het gilde moest doen, waren ontelbaar. Hartelijk dank daarvoor en als blijk van waardering een klein bloemetje.
Namens alle leden, dank ik jou Roger hartelijk voor de afgelopen 37 jaar. We kunnen je daar niet genoeg voor bedanken. En een cadeau om die dank te illustreren is er bijna niet. We hebben diverse dingen de revue laten passeren. We wilden net zoiets als het mooie schilderij van Janus, maar dan anders. We hebben iets laten maken maar dat is (i.v.m. vakantietijd) nog niet klaar. Nol heeft er een voorbeeld van gemaakt.
Tot zover de speech van Hoofdman Wynand Bressers.

Veel van deze gebeurtenissen zijn terug te vinden in het boek dat Roger heeft geschreven bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Gilde in 2011. Onze Hoofdman overhandigt het cadeau namens de leden in de vorm van een gedenksteen die tezijnertijd zal worden ingemetseld boven de gedenksteen van de eerste steenlegging van het gildehonk. Hierop staat de tekst:

Roger van Laere
Hoofdman
1986 t/m 2023

Vervolgens neemt de voorzitter van het Kwartier van Oirschot Bert van der Staak het woord en begint met de opmerking dat het dorp Liempde bij uitstek geschikt is om een Gilde te hebben. Het is klein, korte lijntjes, een grote samenhang en iedereen is bereid om elkaar te helpen, indien nodig.
Hij bedankt Roger voor zijn vele bijdragen aan het Gildewezen en overhandigd hem een cadeau in de vorm van Oorkonde. Ook overhandigt hij een kringonderscheiding die door de secretaris Nina van den Heuvel wordt opgespeld.


Nu neemt de secretaris van het Dorpsberaad, Bert van Ruremonde het woord en wijst er in zijn toespraak op, dat het van groot belang is, om tradities in ere te houden, zeker voor zo’n kleine gemeenschap als Liempde. Laten we elkaar als vereniging blijven steunen en helpen, daar waar nodig is. Hij overhandigt de scheidende Hoofdman een passend cadeau en spreekt de wens uit dat we nog heel lang als goede buren mogen verder gaan.
Nu wordt het tijd om naar buiten te gaan voor de vendelhulde die gebracht wordt door onze vendeliers Vera Bressers en Marco van Dijk onder aanvoering van de tamboers Teun Bressers en Thea Merkx.
In middels is ook de burgemeester van Boxtel Ronald van Meijgaarden gearriveerd die ook een felicitatie met cadeau aanbiedt namens het gemeentebestuur. Dit gebeurt op een heel aparte wijze, zoals op bijgaande foto te zien is.
Hierna mogen alle aanwezigen hun felicitaties en gelukwensen aanbieden aan het echtpaar en allen spreken de hoop uit dat we nog geruime tijd van hun aanwezigheid mogen genieten.

Nu het officiële ten einde is gekomen, worden we uitgenodigd voor een uitgebreide lunch die aangeboden wordt in het Gildehonk. Tijdens deze lunch neemt Jan van de Sande het woord en memoreert nogmaals de vele goede zaken waaraan Roger een bijdrage heeft geleverd. Verder vertelt hij, in de stijl van het boek “Liempd sprak”, eveneens van de hand van Roger van Laere, een anekdote uit het dorp Koewacht, waarvan zoals bekend, Roger vandaan komt. Hij zegt tenslotte zich gelukkig te prijzen, dat Roger uit heel ander hout is gesneden dan de betreffende huisarts uit zijn verhaal.
Op het einde van deze samenkomst zegt Roger in een kort dankwoordje, blij te zijn dat er een goede opvolger is gevonden in de persoon van Wynand Bressers en hoopt dat hij, samen met Ivonne nog geruime tijd mag genieten van Gildeleven.
Tot slot wil ik namens de redactie van het “Teuns Buukske” en alle Gildeleden, Roger en Ivonne heel hartelijk danken voor al hetgeen zij hebben gedaan voor het Liempdse Gilde. Ook spreek ik de wens uit dat onze nieuwe Hoofdman Wynand Bressers, heel veel goede momenten mag beleven bij het Gilde, samen met ons. Het gaat jullie allen heel goed.

Graag tot een volgende keer.


ZomerAvondCompetitie 2023

Door: K. van Loon

Begin juni hebben wij bij het Gilde voor de 21e keer de zomeravondcompetitie georganiseerd voor de inwoners die graag een keer met de kruisboog willen schieten. Deze 3 avonden zijn ook deze keer, zoals we gewend zijn, goed bezocht. Er zijn in totaal ca. 70 personen, verdeeld over 13 viertallen, in wisselende samenstelling, op het Gildeterrein “Antoniusbleek” aan de Oude Dijk aanwezig geweest. Het was elke avond een gezellige bijeenkomst. Na telkens een aarzelend begin kwamen de deelnemers massaal opdagen en konden de wedstrijden een aanvang nemen. De weergoden werkten uitstekend mee, want elke avond was het goed weer. Ook de lange zomer-avonden werkten in het voordeel, zodat er bij voldoende licht kon worden geschoten.

Van de 3 wedstrijden telden de 2 beste resultaten mee voor eindklassering, zodat er ook gerust een wedstrijd gemist kon worden. De wedstrijden verliepen in een sportieve sfeer. Vooral de laatste wedstrijdavond op 15 juni met de daaraan gekoppelde prijsuitreiking, verliep in een prettige sfeer, mede dankzij het goede weer en de door Mari van de Laar beschikbaar gestelde friteswagen. (Cafetaria ’t “Lambertje” uit Boxtel). Voor de winnaars van de dag- en eindprijzen waren er fraaie bokalen beschikbaar, die uitgereikt werden door onze nieuwe Koning Harm van der Ven.

De uitslagen zijn als volgt:

VIERTALLEN                                        INDIVIDUEEL

 

Donderdag 1 juni

1e pl.     Kasteren 1                                    1e pl.     Jeroen Berkhout

 

Donderdag 8 juni

1e pl.     DVG 2                                            1e pl.     René van der Linden

 

Donderdag 15 juni

1e pl.     Kasteren 2                                    1e pl.     Robby van Houtum

 

EINDUITSLAG.

1e pl.     DVG 2                                            1e pl.     Jeroen Berkhout

2e pl.     Kasteren 1                                    2e pl.     René van der Linden

3e pl.     De Schutters                                 3e pl.     Peter de Kroon

Ook deze keer hebben weer vele vrijwilligers een grote bijdrage geleverd om deze avonden in goede orde te laten verlopen. Het doet me goed te constateren dat we kunnen rekenen op een vaste groep medewerkers, die hun vrije tijd opofferen om dit mooie evenement te laten slagen. Hiervoor namens de organisatie hartelijk dank. We zien er naar uit om ook volgend jaar weer vele dorpsgenoten te mogen begroeten op ons Gildeterrein aan de Oude Dijk.

Gildedag Moergestel.        

Door: Hoofdman Wynand Bressers

Zondag 11 juni 2023 08:00 uur Dat was de eerste afspraak in mijn nieuwe agenda na het aannemen van de Hoofdman functie van ons Gilde. Wat??? 08:00 uur in Moergestel zijn? Zondag morgen? Doordeweeks sta ik nog niet zo vroeg op, laat staan op zondag.

Ik mag ernaartoe samen met onze nieuwe Koning. Maar wie zal dat zijn? Op de zaterdag na Hemelvaart wordt, na een spannende strijd, mijn buurman Harm v.d. Ven onze nieuwe Koning. Dat is gemakkelijk, wie er ook rijdt, we hoeven er niet nog vroeger voor uit bed.

Harm is ook secretaris van onze buurtvereniging. Laten die nu net op zaterdag 10 juni een familiedag gepland hebben met overdag een fietstocht, die vertrekt om 09:00 uur(!) en ‘s avonds een BBQ met aansluitend een feestavond.  Dat wordt op tijd naar huis.

Harm zou rijden, dan kunnen onze kinderen later komen met onze auto met de trommen, de vendelstok en de kruisbogen. Half 8 vertrek, we waren paraat.

Aangekomen op het feestterrein werden we allebei gefeliciteerd door de gildebroeders van Hoogeloon. Harm met zijn koningschap en ik met mijn hoofdman functie.

Na een kop koffie zijn we met alle genodigden, koningen en hoofdlieden in optocht naar de kerk gelopen, waar de mis voorgegaan werd door pastoor de Meyer. De pastoor was, met zijn Vlaamse achtergrond, altijd in de veronderstelling dat in Nederland altijd alles goed geregeld was en wat niet goed geregeld was daar hadden ze dan altijd weer een oplossing voor. Zo niet vandaag. De speciaal voor deze dag gedrukte misboekjes waren verdwenen. Nergens waren ze te vinden. Dan maar zonder misboekje en zo konden we nog eens laten zien wat we van de mis wisten. Het viel niet tegen, het meeste ging vanzelf.

Het zou een warme dag worden, maar in de kerk is het meestal wel koel. Niets bleek minder waar, want de pastoor moest regelmatig zijn voorhoofd droogdeppen.

Van de kerk naar den Boogaard is het maar een klein stukje lopen. In den Boogaard werd de erewijn geschonken door het gemeentebestuur van Oisterwijk, waar Moergestel onder valt. Tijdens de erewijn werden er oorkondes uitgedeeld door het kringbestuur aan hoofdlieden die hun functie overgedragen hadden. Roger kon er vandaag niet bij zijn en dus valt deze eer hem later te beurt. Van de erewijn gingen we aan tafel voor de koffietafel, inclusief het borreltje brandewijn.

Aangekomen op het feestterrein zochten we onze broeders en zusters op. Ze vroegen zich af hoe we de optocht gingen lopen. Het zou vandaag immers 30 graden worden. Tijdens de erewijn had de kringvoorzitter al aangegeven dat we in zomertenue de optocht mochten lopen, maar de hoofdman van het organiserende gilde vroeg om toch wat kleur toe te voegen. We hebben onze jassen uitgedaan en het vestje aangehouden. De zilverdragers hebben hun hesje wel uitgedaan. Tijdens de optocht had de organisatie 2 waterpunten geregeld waar we konden drinken, maar er waren ook bewoners die spontaan water gaven. Heel fijn, want het was inderdaad om af te pikken.

Norie was met Tess komen kijken en Sam had meegelopen als naamborddrager. Normaal worden er door de organisatie kinderen van een of meerdere verenigingen ingeschakeld om de naambordjes te dragen. Nu zijn wij gevraagd om zelf iemand te regelen. Sam wilde ons wel helpen. Gelukkig hoefde hij het niet voor niets te doen, we hebben hem allemaal wat toegestopt.

Voor diegene die mee (moeten) doen met de massale opmars is het altijd maar weer afwachten of je met de wedstrijden mee kunt doen die je wil. De koning wil graag meedoen met het kruisboog op wip schieten, maar hij moet om 16:00uur ook weer bij het koning schieten zijn. Voor de tamboer die mee wil schieten is het altijd weer kijken of hij dan ook weer met de wedstrijd trommen mee kan doen. En dat geldt natuurlijk ook voor de vendelier. Maar het lukte vandaag allemaal. Teun heeft eerst met 2 broeders uit Hoogeloon mee kunnen schieten en toen „snel “naar het trom veld. Harm heeft eerst deelgenomen aan het koning schieten en toen snel met ons meegedaan met het kruisboogschieten. De 13 treffers die hij liet noteren waren niet genoeg om verder te gaan. Ik liet de laatste liggen en dus leken mijn kansen ook verkeken. Later bleek dat er 10 zilveren schildjes waren en dat er 9 mensen de volle 15 punten hadden. Daar ik de laatste liet liggen moest ik nog afkampen met iemand uit Oirschot en iemand uit Moergestel. Nu miste ik het 2e schot en mijn tegenstanders raakte wel. Mijn kansen op zilver waren verkeken. Dan maar de tent in….

Om 19:15uur werden we blij verrast. De prijsuitreiking zou beginnen en wel bij de tribunewagen en niet in de tent. Zo kon het feest in de tent doorgaan en werd dit niet verstoord door de prijsuitreiking, en andersom. Diegene die wachtte op de prijsuitreiking hoefde zich niet te ergeren aan het feestgedruis. Marco maakte kans op een prijs bij het vendelen en Teun bij het trommen. Marco behaalde de 2e plaats, waar geen schildje voor was en Teun werd 1e, het schildje wordt nagestuurd. Dit heeft hij al vaker meegemaakt. Waarschijnlijk omdat er te weinig aanmeldingen zijn wacht de organisatie met het bestellen van het schildje, mocht het dan toch nodig zijn wordt deze nabesteld.

Na de klok van 20:00 uur waren we thuis, een lange, eerste volledige gildedag als koning en hoofdman. Een hele warme, mooie dag die goed georganiseerd was.

De ervaringen van een 1e Gildedag

Zondag 11 juni 2023 Moergestel.

Door: Koning Harm van der Ven

Voor mij voor het allereerst! Dat het Gilde een gezellige bedoeling is wist ik natuurlijk al! 8 Uur in de ochtend aanwezig zijn op het terrein, al was het 6 uur. Ik had er ontzettend veel zin in! Gelukkig was er op het terrein geen plekje schaduw te bekennen, gewoon rustig blijven en genoeg drinken. Vooral dat laatste is wel iets wat ik heb ‘geleerd’. Dat het die dag heet was, dat was ik snel vergeten toen we om 08:45 in de koele kerk zaten. Laten we vooropstellen dat ik in het laatste jaar vaker naar de kerk ben geweest dan de 38 jaren hiervoor.

Het was een dag vol kleur, ik heb mijn ogen uitgekeken naar al die verschillende kleuren pakken en vlaggen. Helaas schoot net iemand na mij de koningsvogel uit de boom, als ik weer aan de beurt was gekomen had ik hem, zeker weten. Daarna op 1 misser na wellicht wel een zilveren schild gehad. Dat is wel iets wat ik aan mijn ‘bucket list’ heb toegevoegd, het winnen van een zilveren schild bij een schietwedstrijd.

Kortom, ik heb genoten die dag in Moergestel, van begin tot eind!

Met trots heb ik die dag ons Gilde als Koning vertegenwoordigd.

Nieuwe Koning bij ons Gilde

Door: Kees van Loon

Op zaterdag 20 mei zijn we bij elkaar gekomen om voor de 19e keer om een nieuwe Koning te schieten.

‘s-Morgens kwamen we bij het Gildehuis bij elkaar om van daaruit met de huifkar achtereenvolgens de nieuwe Hoofdman aan de Smidse pad en daarna de Oud-Koning op het Loo-eind uit te halen. Hier werden we onthaald met koffie, thee, frisdrank en gebak. Na enige tijd vertrokken we weer met de huifkar richting de kerk voor de plechtige H. Mis.

Deze viering werd opgedragen door onze Gildeheer Geoffrey de Jong. Hierbij was ook de burgemeester Ronald van Meijgaarden en de voorzitter van het Kwartier van Oirschot, Bert van der Staak aanwezig.

Tijdens deze viering werd ook bij het Gilde-altaar de vogel gezegend en een gebed uitgesproken om Gods zegen af te smeken voor een waardige Koning.

Op het einde van deze viering werd de “Eed van Trouw” hernieuwd aan de kerkelijke en wereldlijke Overheid. Dit gebeurt zoals bekend middels het overvendelen door de Vaandrig van de Burgemeester en Gildeheer.

Na deze H. Mis ging het in optocht naar het Gildehuis voor de koffietafel en de loting door de deelnemers voor de schietvolgorde. Ook werd er door de Deken-Rentmeester met de geldbuidel rondgegaan voor een bijdrage aan de nieuwe Koning voor het koningsbier dat hij moet schenken op de Dag van de Koning, die plaatsvindt in het jaar volgend op het Koningschieten.

Er waren deze keer 4 kandidaten die zich aangemeld hebben voor deelname. Dat waren Oud-Koning Jos van Heerenbeek, Bert van Gemert, Nol van Kemenade en ons nieuwste lid Harm van der Ven.

Na de koffietafel vertrokken we op eigen gelegenheid naar de Antoniusbleek.

Hier aangekomen werd eerst de Gildevlag gehesen door de Oud-koning met assistentie en vervolgens trokken we driemaal om de schutsboom om eventuele kwaadwillende geesten te verjagen. Dat is kennelijk goed gelukt, want het verdere verloop werd in goed orde vervolgd.

Nu werd de vogel op de schutsboom geplaatst en werd door de Hoofdman een gebed uitgesproken om het schot van geluk zodanig te sturen dat er een waardige Koning geschoten zou worden.

Vervolgens werd de boom vrijgeschoten door achtereenvolgens de Burgemeester, de Hoofdman, Beschermvrouwe en de voorzitter van het Dorpsberaad.

Hierna werd door de kastelein van het Gildehuis een glas wijn geschonken, aan geboden door het gemeentebestuur.

Nu was het de beurt aan de 4 kandidaten, die zich aangemeld hadden om met het feitelijke Koningschieten te beginnen. Inmiddels waren er behoorlijk wat toeschouwers gekomen om te genieten van de wedstrijd en het mooie weer. Op een gegeven moment werden er bijna honderd gasten geteld.

Het bleek een erg taaie rakker te zijn, want er moest nogal eens aangelegd worden. Na enkele korte pauzes begon de vogel tegen 10 voor vijf toch sporen van verval te tonen. Na een goed schot van Nol van Kemenade viel ogenschijnlijk de gehele vogel naar beneden. Een gejuich steeg al op, echter bleek een klein stukje van de vogel nog te blijven hangen. Dat was een heel spannend moment. Nu was het de beurt aan Harm om zijn zenuwen in bedwang te houden. Hij versaagde echter niet, en loepzuiver en met uiterste concentratie schoot hij het laatste stukje naar beneden. Prachtig om te zien hoe iedereen in een gejuich uitbarstte. Het was Harm van harte gegund, dat bleek.

Na 178 rake schoten mocht Harm van de Ven zich Koning van het Gilde Sint Antonius Abt noemen.

Iedereen kwam de nieuwe Koning gelukwensen. Ook werden echtgenote Norie, dochter Tess en zoon Sam bij de gelukwensen betrokken.

Vervolgens werd hij geïnstalleerd als 19e Koning door de Hoofdman en Oud-Koning middels de bekende gebruiken. Hij kreeg het Koningszilver omgehangen en zijn handen werden gewassen als teken van reinheid. Ook mocht hij over het vaandel schreiden, hetgeen is voorbehouden aan de Gildekoning en aan de regerend Vorst.

Omstreeks 18.30 uur bracht fanfare Concordia een serenade aan de nieuwe Koning die daar natuurlijk zeer verguld mee was. Na een dankwoordje nodigde hij de muzikanten uit om een glaasje te komen drinken als dank voor de leuke geste.

Omstreeks 19.30 werden we uitgenodigd om deel te nemen aan het Koningsmaal, geopend door de nieuwe Koning en zijn echtgenote. De avond werd verder in een gezellige en broederlijke sfeer voortgezet.

Wij danken Oud-koning Jos van Heerebeek voor zijn inzet de afgelopen twee jaar en we wensen de nieuwe Koning een mooie en vruchtbare periode toe de komende jaren.


Boeremèrt 2023

Door: Vera en Wynand Bressers            

Maandag 10 april, tweede Paasdag, vond de jaarlijkse Boeremèrt plaats. Het gilde stond hier met de schiet- en snoepkraam. Gelukkig konden we de kramen bezet krijgen en waren we voorbereidt op een leuke en drukke dag. In de snoepkraam stonden dit jaar Harm, Wynand en Vera. Ook Marco en Angelique van Dijk hielpen mee achter de schermen.

Tijdens onze voorbereiding kwamen we erachter dat ook de snoepprijzen erg waren gestegen. Hierdoor hebben we wellicht wat voorzichtiger ingekocht, met in ons achterhoofd de stijgende verkoopprijzen. Op de dag zelf is het tegendeel bewezen. We hebben geen klachten gekregen over de prijzen en hebben gelukkig goed kunnen verkopen. Sommige art

ikelen waren halverwege de dag zelfs al uitverkocht.

Harm had voor deze dag een pinautomaat geregeld, hier werd veel gebruik van gemaakt. We zijn erg blij met deze goede zet, het heeft ongeveer 80 pintransacties opgeleverd. Ook kregen we positieve reacties van de klanten, omdat veel mensen tegenwoordig geen contant geld meer op zak hebben. Dit is dus ook op de Boeremèrt niet meer weg te denken, het is immers de Boeremèrt van alle tijden.

We waren een beetje bang gemaakt door de weersvoorspellingen, maar gelukkig is dit ons alles meegevallen. Pas aan het einde van de Boeremèrt vielen er wat druppels en zagen we de mensen van het terrein aflopen. Hierna zijn we alles gaan inpakken en hebben we de spullen naar het Honk gebracht. Gelukkig bleef er nog voldoende tijd over voor de afterparty.

Kruisboog- en lasergeweer schieten.

Door: Kees van Loon

De schietkraam is ook goed bezocht geweest. Misschien wat minder dan vorig jaar, maar over het algemeen viel het wel mee. Op paaszaterdag hebben we met enkele leden de accommodatie opgebouwd zodat we op tweede paasdag meteen aan de slag konden. Vooral de jongere jeugd was goed aanwezig, mooi om al die vrolijke gezichtjes te zien. We hopen volgens jaar weer van de partij te mogen zijn, en we bedanken alle medewerkers voor hun inzet.

Dodenherdenking  2023.

 

Door: Lina van Rijssel.

Donderdag 4 mei vierden wij onze traditionele doden-herdenking.

Om 18.30 uur werden we in ons gildehuis het “Wapen van Liempde” verwacht om gezamenlijk de dienst voor de oorlogsslachtoffers bij te wonen. De dienst werd voorgegaan door kapelaan Marshal Stanislaus met medewerking van het parochieel zangkoor Cantate Domino. Er waren veel belangstellenden  aanwezig. Dit is ook een teken dat de herdenking van alle oorlogslachtoffers leeft in onze gemeenschap.

ijdens de dienst werden er gedichten voorgedragen door Lisette Braken en Sijmen van Berkel.

Martin Niemöller verwoordt het zo:

Toen de nazi’s de communisten  arresteerden heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten  gevangenzetten heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden  kwamen halen heb ik gezwegen;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten heb ik gezwegen;
ik was immers geen Jood.
Toen ze de katholieken oppakten heb ik gezwegen;
ik was immers geen katholiek.
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer om iets te zeggen.

 

 

 

 

De volgende tekst is geschreven door Jurre Schippers.

 

Vroeger, toen wist ik nog niet

waarom je 2 minuten stil moest zijn

Maar sinds ik in groep 7 zit

hebben we in de klas veel geleerd over de tweede wereld oorlog.

4 mei om 8 uur is 2 minuten lang

iedereen in Nederland stil.

Muisstil.

Dan herdenken wij de slachtoffers uit de tweede wereld oorlog

en ook uit latere oorlogen.

De Joden in de tweede wereldoorlog,

bedenk wat voor angst zij hadden om weggevoerd te worden.

En denk aan al de mensen die hebben gevochten

voor ons land waar we nu leven.

In heel Nederland staan we 2 minuten stil

Ik ben blij dat we nu vrij zijn,

maar ik denk aan de mensen die hebben gevochten voor ons.

 

Na de dienst gingen we in stille tocht voorafgegaan door het gilde met de trom naar het Concordiapark . Lissette Braken sprak een woord van welkom namens ABL. Er werden gedichten voorgedragen door Sijmen van Berkel. Het Dorpsberaad legde een krans voor alle overleden oorlogsslachtoffers, daarna de kinderen. Om 20.00 uur namen we 2 minuten stilte in acht waarna Miriam van den Boer de The Last Post ten gehore bracht.

Er werden nog enkele gedichten voorgedragen waaronder dit:

Tekst geschreven door Meve de Jong, Marel Goossen en Sven van de Wiel.

De tweede wereldoorlog

wij waren de vrijheid kwijt

voor vele mensen leek de oorlog een eeuwigheid

In 1933 kwam Hitler aan de macht

je hoorde bommen en kanonnen, ook in de nacht

Maar nu op 4 mei is het 2 minuten stil

Jij mag daar ook aan medoen als je dat wil

Leg een bloem of krans neer of doe wat meer

en laten we ervoor zorgen, een oorlog dat nooit meer

Daarna kreeg Hoofdman Wynand Bressers van het gilde het woord en gaf opdracht aan de vendeliers Vera Bressers en Marco van Dijk: “Zwaai uw Vendel voor God, Koning en Vaderland” en hij gaf een sein aan de tamboers Wynand Bressers en Thea Merkx

Ter afsluiting van deze dodenherdenking werden alle aanwezigen genodigd voor een kop koffie of thee bij “Het Wapen van Liempde” om nog even stil te staan bij deze ingetogen plechtigheid.

Laten we niet vergeten

Laten we niet vergeten

Hoe verwoestend haat kan zijn.

Laten we niet vergeten

De angst, het verdriet en de pijn.

Laten we niet vergeten

dat ieder mens recht op vrijheid heeft.

Laten we niet vergeten

dat naar dit recht op veel plekken wordt gestreefd

Laten we niet vergeten

wat onze voorouders is aangedaan.

Ik zal het niet vergeten

omdat we hier steeds samen bij stilstaan

Laten we niet vergeten.

Wynand Bressers nieuwe Hoofdman bij ons Gilde

Door: Kees van Loon

Tijdens de algemene ledenvergadering van 27 maart jl. heeft het Gilde een nieuwe Hoofdman gekozen in de persoon van Wynand Bressers. De officiële installatie heeft op maandag 9 mei tijdens een speciale bijeenkomst in het Gildehuis plaatsgevonden.

Oud-Hoofdman Roger van Laere heeft na een periode van 37 jaar te kennen gegeven te willen stoppen met deze functie. Hij heeft vanaf de oprichting in 1986 deze functie met grote inzet uitgevoerd. Vanwege zijn leeftijd heeft hij besloten om het stokje over te dragen aan een jonger iemand. Roger memoreert in een korte toespraak aan de grote brand in 1864 waarbij de toenmalige schuurkerk tot de grond toe afbrandde. Hierbij zijn ook alle attributen van de toenmalige 3 Gilden verloren gegaan. Vele jaren later, in 1986, hebben enkele dorpsbewoners het initiatief genomen om opnieuw een Gilde op te richten. Onder leiding van Roger van Laere is samen met enkele andere geïnteresseerden een nieuw Gilde tot stand gekomen.

Na dit inleidend woordje van de Oud-Hoofdman krijgt Deken-Rentmeester Willie van Schaijk het woord. Deze verteld in het kort de ontstaansgeschiedenis van het huidige Gilde. Samen met de Oud-Hoofdman overhandigt hij hierna de sjerp en het zilverschild die kenmerkend zijn voor deze functie aan de nieuwe Hoofdman Wynand Bressers.

In zijn dankwoord noemt Wynand enkele belangrijke zaken die in de loop der jaren tot stand zijn gekomen.

Hij hoopt dat hij in goede samenwerking met alle leden een vruchtbare periode tegemoet kan zien.

Na het officiële gedeelte hebben we nog geruime tijd samen in een gezellige sfeer nagepraat.

Wij wensen Wynand, samen met zijn echtgenote, zijn kinderen Teun, die tamboer is, en Vera, vendelier, een vruchtbare en plezierige periode toe.

Nieuwjaarsreceptie 2023

Door: Kees van Loon

Op zondag 8 januari jl. zijn we volgens traditie weer bijeen
gekomen om elkaar de beste wensen en een goede
gezondheid toe te wensen voor het nieuwe jaar.
Iedereen die kon was naar het Wapen van Liempde gekomen
om onder het genot van een hapje en drankje een beetje bij
te buurten. De sfeer was als vanouds weer goed en gezellig.
Ook onze nieuwe Gildebroeder Harm was met vrouw en kinderen
aanwezig. Onze hoofdman nam zoals gebruikelijk even het woord en
memoreerde het afgelopen jaar. Daarna bracht hij een toost uit
en wenste ons een goed en gezond 2023 toe. Na nog een
tijdje met elkaar van gedachte te hebben gewisseld gingen we
rond 13:00 uur weer naar huis en kwam er een eind aan deze
gezellige bijeenkomst.

Patroonsfeest Gilde Sint Antonius Abt

Door: Lina van Rijssel

Zaterdag 14 januari jl. vierden wij het Patroonsfeest van Sint Antonius Abt in ons gildegebouw aan de Oude Dijk in Liempde. We kwamen om 16.30 bij elkaar en kregen een kop koffie of thee aangeboden met cake. Om 17.00 uur begon de dienst opgedragen door onze Gildeheer Geoffrey de Jong. De dienst stond in het teken van Johannes de Doper patroonheilige van onze kerk en van Sint Antonius Abt.

Na de H. Mis hadden we een korte vergadering. Hoofdman Roger van Laere heette iedereen welkom op onze jaarlijkse teerdag. Koning Jos van Heerebeek maakte de koningsdrank klaar die later door hem werd uitgeschonken. Onze Hoofdman gaf een korte uitleg over de betekenis van het Vaandel.

De vlammen verwijzen naar de pest die vroeger heerste.

Het Wapen van de voormalige gemeente Liempde.

Het Gebroken Rad verwijst naar onze vroegere gilden Catharina en Barbara. Het Tou-teken is het teken van het gilde. Het eeuwenoude vaandel van Sint Catharina wordt in Den Bosch bewaard.

Tijdens deze vergadering werd Harm van der Ven met de hand aan het vaandel geïnstalleerd als gildebroeder met de woorden; “Ik beloof trouw aan het vaandel, ik zal de traditionele beginselen van het gilde handhaven en daaraan nimmer afbreuk doen”. Daarna mocht hij van alle aanwezigen de felicitaties in ontvangst nemen.

Vervolgens kreeg Cor van der Leest het woord en maakte hij de gewonnen prijzen van de onderlinge schietwedstrijden van het afgelopen jaar 2022 bekend en mocht Koning Jos de gewonnen schildjes uitreiken.

1e zondag     (Toon van Rijssel wisselschild)
1e plaats       Wynand Bressers
2e plaats       Harm van der Ven
3e plaats       Cor van der Leest
4e plaats       Willie van Schaijk
3e zondag     (Cor van der Leest wisselschild)
1e plaats       Wynand Bressers
2e plaats       Cor van der Leest
3e plaats       Harm van der Ven
4e plaats       Willie van Schaijk

Het Theo Timmermans & Toon van de Biggelaar wisselschild voor de 5e plaats;

1e zondag     5e plaats       Toon van Rijssel
3e zondag     5e plaats       Jos Beerens

De 1e prijs van de jeu de boules ging naar Fridy Berben
Mientje van Schaijk en Joke van de Biggelaar hadden een gedeelde 2e plaats.

Alle prijswinnaars proficiat en het komende seizoen strijden we weer om de nieuwe prijzen.

Een kleine attentie ging naar onze Beschermvrouwe en de Hoofdman bedankte haar voor de donatie die zij elk jaar samen met haar familie aan het gilde doet.

Ook Ere-Deken Jos Beerens kreeg een attentie aangeboden.

Jo en Joke Schellekens en Tineke Beerens die niet bij het Patroonsfeest aanwezig konden zijn hebben eerder deze week een attentie ontvangen namens ons gilde.

De Hoofdman sloot het officiële gedelete af met dit gedichtje;

In ons dorp met tegenstrijdigheden
Waar sommige normen lijken opgegeven
de zucht naar materie voor velen telt:
is standvastigheid een waardig streven
Broederschap en trouw als keuze
Samen hand in hand
trouw aan de aloude leuze
Voor God, Koning en Vaderland.

 

Hiermede was het officiële gedeelte afgelopen en stond het buffet gereed.

Na het aanbieden door koning Jos van de koningsdrank mocht hij samen met zijn partner Gerrie het buffet openen en mochten wij aansluiten om te genieten van uitstekend verzorgd buffet gepresenteerd door de Liempdse ondernemer Mari en Ingrid van de Laar van cafetaria “Het Lambertje”.

Het was een gezellige avond, waarin broederschap centraal stond


Antoniusviering Kasteren 2023

Door: Rien  van de Laar

Na twee jaar afwezigheid wegens Corona besmettingsgevaar kon op 22 januari jl. de jaarlijkse Antoniusviering weer doorgaan.

Deze viering werd bijgestaan door ons Gilde Sint Antonius Abt.

In café “Het Groene Woud” werd er begonnen met een zeer toepasselijke dienst onder leiding van Mathieu Hendriks, in het dagelijks leven bekend als de zielzorger van de zorginstelling Elde-Maasduinen, met zang en gitaar bij gestaan door Jan van der Heijden.

In deze dienst werden de overleden buurtgenoten en gildeleden herdacht.

In zijn toespraak ging hij in op de onschatbare waarde van onderlinge samenwerking en behulpzaamheid met buren, familie en kennissen in moeilijker tijden, zoals Antonius Abt volgens de overlevering ook heeft gedaan.

Tijdens de dienst werd er gecollecteerd en de opbrengst was voor de asielkinderen op Landgoed Velder.

Na deze dienst werd de processie in gang gezet naar de Antoniuskapel op de hoek Kasterensestraat en de Maai vooraf gegaan door het gilde.Bij en in de kapel werden de gebeden gericht aan Antonius Abt als beschermheilige voor besmettelijke ziekten van boeren en hun vee. Er werden bij de kapel symbolisch dieren gezegend in de vorm van twee koppels witte duiven welke na loslating weer huiswaarts keerden.

Vervolgens werd er een vendelgroet gebracht door de vendeliers Vera Bressers en Marco van Dijk onder begeleiding van tamboer Wynand Bressers. Daarna ging de processie terug richting café het Groene Woud, waar de gebruikelijke koffietafel klaarstond met vooraf een borrel brandewijn.

Er hing een gezellige sfeer en er werd veel onderling gebuurt.

Jammer dat het aantal deelnemers wat terug liep maar zeker voor herhaling vatbaar en we hopen dat we deze traditie nog vele jaren kunnen voortzetten.